Ako vybrať akumulátorovú kosačku do záhrady: Toto sú jej najväčšie výhody!

18.08.2022
Ako vybrať akumulátorovú kosačku do záhrady: Toto sú jej najväčšie výhody!

Schopnosti aku kosačky – výmera kosenej plochy

Ak uvažujete nad kúpou kosačky s akumulátorovým pohonom, zvážiť by ste mali v úvode dôležité faktory, aby vaše očakávania neostali nenaplnené. Napríklad, aká je rozloha kosenej plochy, typ terénu a taktiež výška koseného porastu.

Z hľadiska veľkosti plochy, ktorú budete kosiť rozhoduje jej výmera. Vzhľadom na obmedzenú výdrž batérie/batérií dokážete na jedno nabitie pokosiť rôznu plochu v závislosti od konkrétneho modelu kosačky. Najlacnejšie modely zvládnu len okolo 300 až 400 m2, čo však niekomu úplne postačuje. Aj preto sú aku kosačky veľmi obľúbené u ľudí s menšími záhradami či predzáhradkami. Štandardné aku kosačky na jedno nabitie zvládnu plochu približne 500 až 800 m2.

 

Drahšie aku modely sa prehupnú aj cez hranicu 1 000 m2. Výdrž batérie ovplyvňuje aj výška koseného porastu a typ terénu. Mierny svah nie je problémom, no príliš kopcovitý terén prácu spomaľuje a výdrž batérie sa skracuje. Taktiež pri väčšej záťaži spôsobenej vyšším porastom sa batéria vybíja rýchlejšie. Zvažujte teda či je aku kosačka pre vaše potreby ideálnou voľbou.

Výdrž batérie

Tak ako benzínové kosačky majú svoje nevýhody aj aku modely majú svoje limity týkajúce sa parametrov akumulátora, jeho kapacity či napätia. Akumulátor je v prípade tohto technického riešenia zdrojom energie a výkonu spolu s elektromotorom. Kombinácia napätia batérie (18 V, 36 V, 56 V alebo 80 V) v spojení s kapacitou, ktorá sa udáva v „mAh“, získate údaj o tom, ako dlho batéria na jedno nabitie vydrží. Výkonnejšie modely pre svoj chod využívajú batérie aj dve. Na trhu sú dostupné Li-Ion akumulátory s kapacitou od 2 000 až po 10 000 mAh. Platí priama úmera, čím je kapacita batérie väčšia, tým je vyššia cena. Ak kosíte väčšie plochy, náhradná batéria nie je na škodu.

Akumulátorová kosačka s pojazdom či bez?

V prípade aku kosačiek nie je pojazd úplnou samozrejmosťou, no napriek tomu sa nájdu modely, ktoré ním disponujú. Potrebné je však rátať s väčšou spotrebou a rýchlejším vybíjaním batérie. Cenové rozdiely oproti akumulátorovým kosačkám bez pojazdu sú pomerne výrazné. Vzhľadom na nízku hmotnosť takýchto kosačiek a jednoduché manévrovanie však v tomto prípade pojazd nie je absolútnou nutnosťou. Ak však chcete vlastniť akumulátorovú kosačku s pojazdom, Ryobi RLM36X41H60PG túto požiadavku splní vďaka pohonu Power Assist.

 

Mulčovacia kosačka so zberným košom

Primárne sú aku kosačky stavané na to, aby pokosenú trávu zberali do zberného koša. Veľkosť zbernej nádoby sa pohybuje na úrovni od 35 až po 60 litrov. Dobré známe bočné vyhadzovanie typické pre benzínové modely je u akumulátorových kosačiek zriedkavé, no omnoho častejšie sa stretnete s funkciou mulčovania. Vtedy je dôležité, aby bola súčasťou výbavy mulčovacia záslepka. Tieto parametre spĺňa model kosačky Ryobi RY18LMH37A-250.

Šírka záberu a výškové nastavenie kosenia

Pokiaľ plánujte kosiť väčšie plochy, väčšia šírka záberu je pozitívnou vlastnosťou. Vďaka väčšiemu nožu je kosenie efektívnejšie. Menšie aku kosačky so záberom 33 až 40 cm sú lepšou voľbou pre plochy, kde je potrebné viac manévrovať. Ak však kosíte väčšie plochy, šírka záberu 46 až 51 cm je veľkou výhodou. Výkonný 36 V akumulátor a 46 cm záber má aj model Ryobi RLM36X46H5P.

 

Výška kosenia je praktickým prvkom, ak kosíte vyšší porast. Zvyčajne je možné nastavenie výšky kosenia v niekoľkých úrovniach od 20 až po 70 mm. Aku kosačke by nemala chýbať ani ergonomická rukoväť so sklápacím mechanizmom pre pohodlnejšie skladovanie. Pre lepšie manévrovanie poslúžia kolesá sa väčším priemerom.

Kosenie s aku kosačkou – výhody a nevýhody

A prečo sa vlastne oplatí mať doma akumulátorovú kosačku? Predovšetkým preto, že majiteľom ponúka jednoduchú údržbu a ľahké ovládanie. Žiadne dolievanie benzínu ani oleja. Okrem toho je oproti spaľovaciemu motoru výhodou tichá prevádzka. Produkcia emisií je takmer nulová. Spomedzi ponuky si možno vybrať aku kosačky pre menšie i stredne veľké plochy.

Nevýhodou je práve limitujúca výdrž batérie a v prípade lacnejších modelov je obmedzujúci nedostatočný výkon. Aku kosačka je veľmi dobrou voľbou pre ľudí, ktorí chcú v záhrade kosiť frekventovane. Pre väčšie plochy s vysokým porastom sú benzínové kosačky stále rozumnejšou voľbou.

Zdroj: Testmagazin.sk

Používaním stránok prevádzkovateľa DM stavby, s. r. o.
súhlasíte s používaním cookies, pomocou ktorých vylepšujeme naše služby.
Viac informácií.