Fukár a vysávač na lístie: Praktický návod, ako si správne vybrať

09.09.2022
Fukár a vysávač na lístie: Praktický návod, ako si správne vybrať

Vysávač lístia vs fukár na lístie

Na samom začiatku je dôležité si uvedomiť, že fukár a vysávač majú odlišný účel. Fukár na lístie sa používa na hromadenie lístia na jednu kopu. Zariadenie prúdom vzduchu lístie odfukuje a môžete ho tak nahromadiť a neskôr odpratať. Intenzitu fúkania je možné regulovať. V zásade, ako by ste používali hrable, ibaže ušetríte viac energie a času.

Vysávač lístia vzduch nie vyfukuje, ale naopak ho nasáva. Týmto spôsobom je schopný vysávač lístie nasať a zhromaždiť v zbernom vaku. Sací výkon je možné spravidla jednoducho ovládať. Výhodou mnohých dnešných modelov je, že ponúkajú multifunkčné využitie a ide o vysávač a fukár na lístie v jednom.

Benzínový vysávač lístia

V súčasnosti je ponuka na trhu veľmi rozmanitá. Najvýkonnejšie sú práve benzínové vysávače lístia, ktoré sú vhodné práve do väčších záhrad a na rozsiahlejšie pozemky. V ponuke predajcov nájdete modely s 2-taktnými alebo 4-taktnými motormi. Výhodou 4-taktu je jeho plynulejší chod, nižšia hlučnosť a nižšia spotreba. Najčastejšie však natrafíte na 2-taktné motory, ktoré sú jednoduchšie na údržbu a sú lacnejšie.

Agregáty majú objem od 20 až po 180 cm3, čo sú modely určené pre väčšiu záťaž. Aj nižší výkon je pre domáce použite postačujúci. To isté platí aj o fukároch na lístie. V porovnaní s akumulátorovými alebo elektrickými modelmi sú spaľovacie motory náročnejšie na údržbu, sú hlučnejšie a takisto majú vyššiu obstarávaciu cenu. Výhodou je, že často kombinujú fukár i vysávač na lístie.

Akumulátorový vysávač lístia

Zdrojom výkonu pri aku modeloch je batéria. Konkrétne ide vo väčšine prípadov o Li-Ion akumulátory, ktoré majú v pomere výkon a výdrž najlepšie hodnoty. Výhodou elektromotorov poháňaných akumulátorom je tichší chod. Aku fukáre či vysávače na lístie  majú nízku hmotnosť a sú nenáročné na údržbu.

Lepšie je hľadať modely s vyššou kapacitou akumulátora – ideálne okolo 3 až 4 Ah. Na jedno nabitie zvládne fukár či vysávač približne 15 až 45 minút prevádzky. Vhodné sú skôr na menšie plochy. Pozitívom je, že používateľa neobmedzuje žiadny napájací kábel a zároveň majú takéto zariadenia menej náročnú údržbu než spaľovacie motory. Menšou nevýhodou sú pomerne vysoké ceny náhradných akumulátorov. Jediným zásadným obmedzením je výdrž na jedno nabitie.

Elektrický vysávač lístia

Ide o stále veľmi obľúbené modely, napriek tomu, že pre chod takéhoto vysávača či fukára je potrebné priame pripojenie k elektrickej sieti. Elektrický vysávač lístia je cenovo dostupným zariadením. Podobne ako aku modely aj elektrické sú nenáročné na údržbu. Oproti benzínovým však taktiež disponujú nižším výkonom. Limitujúcim je aj napájací kábel. Akčný rádius zariadenia však rieši predlžovací kábel, ktorý je potrebný ku každému modelu.

Sací výkon a rýchlosť prietoku vzduchu

Výkon záhradného vysávača alebo fukára lístia je určený práve sacím výkonom alebo rýchlosťou prúdenia vzduchu. Pri vysávačoch je sacia sila parametrom, ktorý definuje objem lístia v metroch kubických, ktoré je schopné zariadenie nasať za hodinu či minútu. Rýchlosť prúdenia vzduchu či prietok vzduchu je údajom, ktorý pri fukároch určuje rýchlosť vzduchu, ktorú dokážu fúkať. Za optimálny prietok vzduchu možno považovať hodnotu okolo 200 km/h.

Zberný vak vysávača na lístie

Podstatným prvkom pri vysávačoch na lístie je zberný vak, ktorý by mal mať určitú minimálnu kapacitu. Čím je kapacita väčšia, tým lepšie. Objem môže dosahovať pri menších modeloch 15 až 20 litrov, naopak, ideálne je, ak má vak aspoň 30 až 45 litrov. Väčšie vysávače na lístie pojmú niekedy až 70 litrov lístia. Vhodný materiál vaku je ten, ktorý je nepremokavý a priedušný.

Trubica a funkcia mulčovania

Trubice by mali byť odolné a mali by disponovať dostatočným priemerom. Tvar trubíc je spravidla okrúhly, nájdu sa i obdĺžnikové. Priemer trubice vysávača i fukára by mal byť minimálne 15 až 20 cm. Niektorí výrobcovia dodávajú taktiež rôzne nadstavce alebo predĺženia trubice.

Drvenie je pri vysávačoch lístia veľmi vítaná funkcia. Objem lístia dokáže totiž mulčovanie výrazne redukovať a zberný vak tak nemusíte vyprázdňovať tak často. Integrované čepeľe v trubici dokážu lístie posekať na menšie kúsky. Tu je dôležitý, tzv. mulčovací pomer, napr. 10:1, 16:1 alebo 7:1. Ide o násobok o koľko viac sa do vaku zmestí pri mulčovanom odpade.

Cena

Ako to už zvyčajne býva, cenové rozpätie dokáže byť veľmi široké. Za lacné elektrické vysávače na lístie nezaplatíte viac ako 50 až 70 eur. Podobne sú na tom i fukáre lístia. Rátať musíte s nižším výkonom alebo menším zberným vakom. Kvalitnejšie a výkonnejšie modely už nájdete v spektre od 100 do 200 eur. Drahšie modely sú už zvyčajne výkonnejšie benzínové vysávače a fukáre lístia alebo aku modely s výkonnejšími batériami. Pri rozhodovaní však vždy myslite na samotný účel zariadenia a vaše potreby.

Zdroj:  https://www.spotrebitelskytest.sk/vysavace-listia 

Používaním stránok prevádzkovateľa DM stavby, s. r. o.
súhlasíte s používaním cookies, pomocou ktorých vylepšujeme naše služby.
Viac informácií.