Vŕtací skrutkovač a rázový uťahovák - aký je rozdiel?

14.02.2021
Vŕtací skrutkovač a rázový uťahovák - aký je rozdiel?

Rozdiel medzi nimi je zrejmý – ide o dve rozličné náradia. Ak ste príležitostný domáci majster, tak pravdepodobne máte doma skôr vŕtací skrutkovač než rázový uťahovák. Akumulátorový vŕtací skrutkovač je podľa všetkého najpopulárnejšie elektrické náradie všetkých čias. Nie je to však žiadna náhoda, pretože ak si robíte doma niečo sám, chcete mať jedno náradie, ktoré dokáže urobiť toho viac. 18V Akumulátorový vŕtací skrutkovač si môžete nastaviť na vŕtanie do materiálu ako napríklad drevo, kov alebo umelá hmota. Skľučovadlo akceptuje celý rad bitov, od guľatých až po šesťhranné. Môžete ho tiež využívať na skrutkovanie, vtedy použijete šesťhranný skrutkovací bit. 24-stupňové nastavenie točivého momentu uľahčuje uťahovanie skrutiek do jednej roviny s materiálom.   

Ak ste však pri svojom domácom majstrovaní pokročili, alebo potrebujete zvýšiť svoj pracovný výkon, alebo už nechcete neustále meniť vrtáky a skrutkovacie bity na jednom náradí, bude pre vás skvelou voľbou rázový uťahovák. 18V Akumulátorový rázový uťahovák je výslovne skonštruovaný iba pre jednu činnosť, a tou je skrutkovanie. Skrutkovanie pomocou rázového uťahováka je rýchlejšie, ľahšie a oveľa výkonnejšie než pomocou vŕtacieho skrutkovača. Na prvý pohľad je rázový uťahovák podobný vŕtaciemu skrutkovaču, avšak je medzi nimi jeden veľmi dôležitý rozdiel. Namiesto skľučovadla má upínač, ktorý akceptuje iba šesťhranné vodiace bity dostupné v rôznych tvaroch a veľkostiach. Rázový uťahovák využíva rotáciu bitu a rázové údery, čo umožní skrutkovať napríklad aj v tom najhrubšom a najtvrdšom dreve. Je tiež schopný uvoľňovať skrutky s oveľa menším vynaloženým úsilím než priemerný vŕtací skrutkovač. Napriek jeho, v dobrom zmysle slova, hrubej sile je v skutočnosti komfortnejší a používa sa ľahšie než vŕtací skrutkovač. Dôvodom je rázová činnosť, ktorá prenáša všetko úsilie na skrutku, preč od rúk. Rázový uťahovák touto činnosťou poskytuje obrovskú kontrolu a precíznosť pri skrutkovaní.

Ak pri svojej práci, či už vo voľnom čase v domácej dielni, alebo ako profesionál, chcete vyťažiť čo najviac z oboch akumulátorových náradí, je veľmi dôležité poznamenať, že absolútne kľúčový je výber správnej batérie. O tom však v inej časti.  

Autor: DM náradie

Používaním stránok prevádzkovateľa DM stavby, s. r. o.
súhlasíte s používaním cookies, pomocou ktorých vylepšujeme naše služby.
Viac informácií.